Vereniging van Eigenaren
Vereniging van Eigenaren
Werken aan Verduurzaming binnen de Vereniging van Eigenaren
Als eigenaar van een appartement ben je waarschijnlijk lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE), waarbij je samen met de andere eigenaren verantwoordelijk bent voor het onderhoud van het gebouw. Maar wat kun je doen als je graag wilt bijdragen aan de verduurzaming van het gebouw en de maatschappij? In dit blog willen wij je graag wegwijs maken in de wereld van de verduurzaming binnen de VvE en laten zien welke stappen je kunt nemen om je gebouw klaar te maken voor de toekomst. Stap 1 Begrijp en verbeter het energielabel van het gebouw Een belangrijke eerste stap om je gebouw klaar te maken voor de toekomst is het begrijpen en verbeteren van het energielabel van het gebouw. Een beter energielabel draagt namelijk bij aan meer comfort en minder energieverbruik. Daarnaast worden gebouwen met een hoger energielabel in de toekomst ook steeds meer waard.
Begin daarom met het inzichtelijk maken van het huidige energielabel en vraag bijvoorbeeld een erkend bureau om een energieadvies. Vervolgens kun je met deze informatie kijken welke verbeteringen er mogelijk zijn, zoals het isoleren van de gevel, het plaatsen van dubbelglas of zelfs het plaatsen van zonnepanelen. Stap 2 Maak gebruik van subsidiemogelijkheden Er zijn verschillende gezamenlijke programma’s en subsidiemogelijkheden die de VvE kunnen helpen bij verduurzaming van het gebouw.
Zo is er de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), waarmee VvE’s subsidie kunnen aanvragen voor isolatie of het verbeteren van de ventilatie van het gebouw. Daarnaast zijn er subsidies voor zonnepanelen en buurt-energieprojecten. Door gebruik te maken van deze subsidies, maak je de stappen naar verduurzaming een stuk betaalbaarder.
Stap 3 Motiveer de andere leden van de VvE Een succesvolle verduurzaming binnen de VvE staat of valt vaak met de mensen die de VvE besturen en de andere leden. Het is daarom belangrijk om ook de andere leden te motiveren om actie te ondernemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door informatieavonden te organiseren, waarbij een expert kan uitleggen wat de voordelen zijn van het verduurzamen van het gebouw. Of organiseer een (online) workshop om de andere leden meer te leren over de verschillende mogelijkheden. Stap 4 Werk samen met je buren Verduurzaming binnen de VvE kan ook gepaard gaan met samenwerking met buren en zelfs met de hele buurt. Zo kun je bijvoorbeeld samen met de buurt een buurt-energieproject opzetten, waarbij er subsidie beschikbaar is om gezamenlijk zonnepanelen of een warmtenetwerk aan te leggen. Of benader de eigenaren van de aangrenzende gebouwen om gezamenlijk aan de slag te gaan met verduurzaming. Door samen te werken kun je gezamenlijk een bijdrage leveren aan de verduurzaming van je buurt. Stap 5 Blijf leren en ontdekken Tot slot is het belangrijk om jezelf zoveel mogelijk te blijven informeren over de ontwikkelingen rondom verduurzaming en de mogelijkheden voor de VvE. Er valt namelijk altijd iets nieuws te ontdekken en te leren. Maak bijvoorbeeld gebruik van de gratis informatie die je kunt vinden op de website van RVO en energiegids.nl. Hier vind je handige artikelen, voorbeelden en praktische tips om zelf aan de slag te gaan met verduurzaming binnen de VvE.
Conclusie
Verduurzaming binnen de VvE is belangrijker dan ooit. Door samen te werken en kritisch te durven kijken naar het energielabel van het gebouw, kun je gezamenlijk stappen zetten om het gebouw klaar te maken voor de toekomst. Maak gebruik van subsidiemogelijkheden, motiveer de andere leden en werk samen met je buren om samen een bijdrage te leveren aan een betere en duurzamere toekomst. En blijf vooral leren en ontdekken, want de ontwikkelingen en mogelijkheden rondom verduurzaming binnen de VvE zullen alleen maar toenemen.